Czym jest sprzęt do parzenia?

Piwowarstwo zyskuje coraz większą liczbę zwolenników, co z ma na pewno bezpośredni związek, z tym że jest to naprawdę popularny trunek w naszym kraju. Z tego właśnie powodu wielu śmiałków próbuje się w tej wymagającej sztuce. Zanim jednak postanowimy spróbować swoich sił w tego typu biznesie, warto zaczerpnąć dokładnych informacji zarówno o sprzęcie piwowarskim jak i teorii produkcji piwa.

Jak powstaje piwo?

Aby spróbować swoich sił w warzeniu piwa, trzeba najpierw poznać proces, w jakim powstaje. Przede wszystkim należy sobie uświadomić, że ma on naprawdę mało wspólnego z produkcją wina. Można śmiało nawet powiedzieć, że warzenie piwa jest wielokrotnie trudniejsze.

Wszystko zaczyna się od zboża oraz wody. Obie te rzeczy muszą być wysokiej jakości, ponieważ mają bezpośredni wpływ na smak trunku. Oczyszczone zboża zalewa się wodą, a następnie gotuje. W kolejnym etapie wszystko zlewa się do fermentatora, w którym piwo spędza dość dużo czasu.

Następnie przyszły alkohol zlewa się znad osadu oraz dodaje do niego chmiel, oraz drożdże i ponownie daje mu się czas na pracę. Po tym okresie przelewa się go do butelek i pozwala leżakować przez okres sięgający od trzech tygodni do nawet pół roku.

Sprzęt do parzenia

Podstawowy sprzęt piwowarski to na pewno wspomniany już fermentator, który w profesjonalnej produkcji określa się jako kadzie warzelnicze. Co więcej są to kapslownice, garnki, plastikowy sprzęt kuchenny. Warto tutaj zaznaczyć fakt, że powstający alkohol nie może mieć kontaktu z metalem oraz drewnem, ponieważ bardzo szybko wchłonie jego smak.

Podsumowując, w domowej produkcji piwa nie potrzeba wiele urządzeń. Jeśli jednak myślimy o prawdziwej linii do produkcji piwa, musimy być świadomi, że koszt takiego przedsięwzięcia znacząco wzrośnie.

Reply