Szukaj

Kasza jęczmienna – najpopularniejsza kasza w Polsce

Jęczmień, kukurydza

Kasza jęczmienna to zdecydowanie najpopularniejszy w polskiej kuchni gatunek kaszy. Wykorzystywana jest w dziesiątkach potraw, bądź to jako podstawa dania, bądź też jako smakowity i zdrowy dodatek. Co sprawia, że kasza jęczmienna jest u nas tak popularna?

Możliwości, jakie daje kasza jęczmienna

Przede wszystkim liczy się smak. Smak jest jednym z najważniejszych czynników decydujących o popularność określonego produktu, a kasza jęczmienna w tej materii wysuwa się na prowadzenie w rankingu wszystkich kasz. Delikatny smak kaszy jęczmiennej sprawia, iż doskonale komponuje się ona zarówno z mięsem, jak i z produktami roślinnymi. Kasza jęczmienna dodawana jest do zup (zastosowanie kaszy w zupach na bazie rosołu szczególnie polecane jest osobom, które mają trudności ze spożyciem odpowiedniej ilości „suchych” węglowodanów), łączona z mięsem i sosem grzybowym, stanowi wyśmienity składnik gołąbków, a nawet przyrządzana na słodko.

Jęczmień
Jęczmień

Rodzaje kaszy jęczmiennej

Niestety, nie każdy może delektować się smakiem kaszy jęczmiennej, jest to bowiem produkt wytwarzany z ziaren jęczmienia, czyli zboża zawierającego gluten. Oznacza to, że dla osób uczulonych na gluten kasza ta nie jest dobrym rozwiązaniem.

Wszyscy pozostali mogą za to do woli delektować się smakiem kaszy jęczmiennej oferowanej zwykle w trzech różnych postaciach, jakimi są:

  • kasza jęczmienna pęczak – wytwarzana z całych ziaren jęczmienia, które poddane zostały łuskaniu (usunięciu otoczki) i polerowaniu;
  • kasza jęczmienna perłowa – najczęściej spotykana, wyrabiana przez pocięcie pęczaku na duże części;
  • kasza jęczmienna łamana – najrzadsza i dostępna w postaci różnej grubości kawałków oczyszczonego ziarna.

Firma Melvit, producent kaszy jęczmiennej doskonałej jakości, ma w swojej ofercie wiele produktów z jęczmienia. Jednym z takich produktów jest kasza jęczmienna wiejska o doskonałych wartościach odżywczych i wysokiej zawartości β-glukanu – związku obniżającego stężenie złego cholesterolu (LDL) we krwi.

Kasza jęczmienna na zdrowie

Jedną z głównych zalet kaszy jęczmiennej jest jej wpływ na poprawę pracy całego układu pokarmowego. Kasza jęczmienna jest produktem łagodzącym biegunki i posiadającym delikatne działanie moczopędne. Kasza jęczmienna pomaga w procesie oczyszczania organizmu z produktów przemiany materii, a spora zawartość błonnika pozwala jej wiązać w jelitach jony metali ciężkich.

Wspomniane zjawisko obniżania zawartości złego cholesterolu przez kaszę jęczmienną to m. in. zasługa zawartej w ziarnach jęczmienia niacyny (witaminy PP), która dodatkowo zapobiega anemii poprzez wpływ na produkcję płytek krwi.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*