Szukaj

Superfoods co to jest i co nam daje?

co to jest superfoods

Wiele osób pragnie schudnąć, zadbać o swoją odporność, bądź zwyczajnie poprawić swoje zdrowie i kondycje. Robimy to na wiele sposobów poprzez dietę, ćwiczenia, zdrowe nawyki. Gra nie toczy się tu jednak tylko o szczupłą figurę, lecz również o uniknięcie licznych chorób takich jak nadciśnienie, cukrzyca oraz nowotwory. Bardzo często podczas poszukiwania zdrowej diety, natrafiamy na superfoods. Co to jest? Sprawdźmy!

Czym są superfoods?

Jak wiadomo, superfoods jest nieprzetworzoną żywnością o pochodzeniu naturalnym. Jest bogate w różnorodne składniki takie jak witaminy, minerału oraz fitozwiązki, korzystnie działające na organizm człowieka. Wprowadzając je do codziennej diety, wzbogacamy nasze pokarmy o przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki oraz o aminokwasy, błonnik, witaminy oraz minerały. Jak to wygląda w praktyce?

Jednym z ważniejszych składników diety jest żelazo, niestety zaspokojenie jego dziennego zapotrzebowania może być trudne. Z tego względu sięgamy po suplementy diety. Można jednak zastosować zdrowsze superfoods. Na przykład spożywając mieszankę zbożową lub owsiankę, warto dodać do niej surowego kakao oraz jagód goji.

Takie właśnie jest podstawowe zadanie superfoods – mają urozmaicić, a także dostarczyć niezbędnych składników odżywczych w sposób naturalny. Dzięki temu są łatwo przyswajalne przez organizm.

Co możemy zaliczyć do superfoods?

Jednym z najbardziej popularnych produktów zaliczanych do superfoods jest komosa ryżowa i amarantus. Są to zboża rzekome, bogate w skrobię, niezawierające glutenu oraz są źródłem wysokiej jakości białka. Amarantus i komosa posiada również wielo- i jednonasycone kwasy tłuszczowe. Dostarczają również organizmowi szeregu składników takich jak wapń, magnez, fosfor czy też potas, a także witamin z grupy B.

Do superfoods zaliczyć można również jagody acai i goji. Są to egzotyczne owoce stanowiące skarbnicę biologicznych związków. Znaleźć w nich można karotrnoidy, białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz witaminy z grupy B, witaminę C oraz fosfor. Jagody acai i goii są również źródłem błonnika. 

Bardzo popularnym dodatkiem do dań jest również czarnuszka, również zaliczana do superfoods. Wykazuje unikalne właściwości, przez co można wykorzystywać ją jako przyprawę w kuchni oraz jako środek na wiele schorzeń. Wpływa na prawidłowe działanie układu odpornościowego oraz łagodzi objawy niektórych chorób takich jak elegie oraz nieżyty nosa, a także łagodzi obawy astmy.

Regularne spożywanie czarnuszki pozytywnie wpływa na żołądek. Dzięki zawartych w nasionach związkach chemicznych jest w stanie powlekać żołądek warstwą ochronną. Oprócz tego wspomaga odbudowę trzustki oraz wątroby i pobudza wydzielanie soków trawiennych.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*